08 Ağustos: Aram Tigran
HABER MERKEZİ – 1915’te Türkiye’de Ermenilere yönelik katliam sırasında Batman’ın Sason ilçesinden bir Ermeni onun babasının hayatını kurtardı. Onlarla birlikte Suriye’ye giderek Kürtlerin yaşadığı Qamişlo şehrine yerleşti. Oğlu Aram Tigran 1934’te burada doğdu.
Aram Tigran ilk Uud’unu altı yaşında amcasından aldı. Dokuzuncu sınıfı bitirdikten sonra çalışmalarını müzik öğrenmeye ve Ud çalmaya yoğunlaştırdı ve 1953’te Newroz kutlamalarında ilk halk konserini verdi. Yirmi yaşına geldiğinde dört dilde şarkı söylüyordu: Kürtçe, Arapça, Süryanice ve Ermeni.
1966’da Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Ermenistan’ın Yerewan şehrine taşındı ve burada 18 yıl Radio Yêrîwan’da çalıştı. 1995’te Ermenistan’ı terk etti ve Atina’ya yerleşti. Çağdaş Kürt şarkıcı ve müzisyenlerinin en iyileri arasında sayılır. Kürtçe 230, Arapça 150, Süryanice 10, Yunanca 8 şarkı kaydetti.
Sesi ve Kürt müziği üzerine yaptığı çalışmalarla Kürt toplumunun kalbinde büyük bir yer edindi. Sürgünde doğdu, sürgünde büyüdü ve sürgünde öldü. 6 Ağustos’ta beyin ölümü gerçekleşti ve 8 Ağustos 2009’da öldü.
75 yaşında Atina’da vefat eden Aram Tigran, faşist Türk devletinin Amed’e gömülmeyi reddetmesi üzerine Brüksel’de toprağa verildi. Dönemin Amed HDP belediye başkanı Osman Baydemir, sanatçının son dileğini yerine getirmek için Amed’te bir miktar toprağı Belçika’ya nakletti.