ÖZEL – Rojava’da bir tekvando okulu ve başarıları
HESEKÊ – Rojava Kürdistan’da geliştirilen spor aktivileriyle dünya derecelerine giren takımlar büyük bir üne kavuşmuş durumda. Rojava Kürdistanın’da tekvando alanında dünya derecesine giren Kaplan okulundaki timler ajansımıza konuşarak tekvandonun Ortadoğu ve Kürt kültürene yakın olduğunu belirterek büyük bir ilginin olduğunu vurguladı.
Taekvando okulu, güneş timi üyesi Fatma Xalid Qasim şu şekilde konuşmasına başladı; “Ben Başurê Kürdistan’ın Silêmaniyê kentinde ikinci şampiyonluk oyununa gittim ve siyah kemer kazandim. Bu tamamen öğretmenimin emeği sayesinde oldu ona teşekür ediyorum.”
Bununla beraber Fuad Seyîd Elî düşüncelerini dile getirdi ve dedi ki;” Ben 2014’te tekvandoya katıldım, ve ben Minbîç , Qamişlo ve Hesekê’de birçok şampiyonluklar aldım. Ben çok mutluyum çünkü yakın bi zaman da uluslararası şampiyonluklarda yer alacaz ve birinci olacağız. Bizim imkanlarımız az olmasına rağmen devam ettik ve amacımıza ulaştık.
Aynı zamanda tekvando okulu Güneş timi üyesi Hela İdris Hesen de konuştu ve şöyle dedi; “2016 yılında Ürdün’da devletler arası şampiyonluk yarışına katıldım ve gümüş ödülü kazandım. Aynı zaman da Başur Kurdistan’ında da katıldım ve yine gümüş ödül kazandım. 2018 yılında da eğitim devresine katıldım ve eğitim de güven belgesi kazandım. Yine 2018 yılında Rojava’da katıldığım yarışmada gümüş ödül kazandım.
Darîn Ebdulbarî Hûsen de şöyle konuştu; Ben 2019 yılında güneş timine katıldım, eğitimimiz çok verimli geçti. Ben siyah kemere gidecem, ben güneş timinde şampiyonluk yerimi aldım.
Rojda İbrahim de düşüncelerini bizimle paylaştı ve şöyle dedi; ”Ben 2018 yılında tekvando da yerimi aldım. 2019 yılında Başurê Kürdistan’da Silêmaniyê şampiyonluğunu kazandım ve birinci oldum. 2019 yılında Mısır’daki şampiyonluğa katıldım.”
Aynı zamanda Kaplanlar tekvando okulundaki öğretmenler görüşlerini bizimle paylaştı ve şöyle dedi; Cizre ve Rojava Kürdistan’ında olan tekvando çoğu zaman gençlerin ilgisini çekmekte. Ve bize soruyorlar tekvando nasıl bu kadar gündemleşti? Çünkü tekvando kültürü Ortadoğu ve Kürt kültürüne yakındır, daha çok Kürtler yakınlaşıyorlar çünkü tüm dünya da, bizde yaşıyoruz ve varız demek için, biz sadece konuşma anlamında değil pratik anlamda da kendimizi gösterebildik, Ortadoğu adına katıldık, birçok ülkenin seviyesinin üstündeyiz ve Kürt olarak kendimizi gösterdik kıyafetlerimizle olsun, tim adlarımızla olsun yani Güneş timi, Kaplan tekvando timi Rojava’dan olduğumuzu belirtiyor ve logolarimizi da Kürtçe diliyle yazıyoruz.
Bunu kabul ettirdiğin zaman, Kürt halkının iradesini onca ülke içinde kabul ettirdiğin zaman dünya da başlıca halklardan olduğun anlamını taşır. Eğer iraden ve isteğin varsa her yere varabilir ve dünya halklarının içerisinde bir yerin sahibi olabilirsin. Bu yüzden görüyoruz ki tekvando Rojava’da bi spor dalı olmuş ve yaşamın bir parçası olmuş.