Temmuz ayında 36 kadın devletin yardım yataklığı sonucu katledildi

HABER MERKEZİ 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Temmuz ayında yaşanan kadın katliamlarına ilişkin raporunu yayınladı. İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açıldığı bir dönemde kadınların hedef alındığına dikkat çekilen raporda, tartışmanın değil sözleşmenin tam ve etkin uygulanması gerekliliği vurgulandı.

13 KADIN HAYATINA DAİR KARAR VERMEK İSTERKEN KATLEDİLDİ

Rapora, göre, temmuz ayı içerisinde 36 kadın katledilirken, 11 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Raporda, faillerin mahkemelerde caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça, şiddetin boyut değiştirerek devam ettiği belirtildi.

KADINLARI KİM KATLETTİ?

Raporda, temmuz ayında katledilen 36 kadının 3’ünün failinin tespit edilemediği, 11’inin evli olduğu, 5’nin birlikte olduğu, 5’nin tanıdığı, 4’ünün boşandığı, 2’sinin akrabası, 2’sinin babası ve 2’sinin daha önce birlikte olduğu erkek tarafından katledildiği kaydedildi. Raporda ayrıca iki kadının ise oğlu tarafından katledildiği ifade edildi.

KADINLAR ATEŞLİ SİLAHLARLA KATLEDİLDİ

Katledilen kadınların 24’ünün ateşli silahla, 5’nin kesici aletle, 3’ünün boğularak birinin darp edilerek ve birinin de yüksek bir yerden atılarak katledildiğine yer verilen raporda 2 kadının ise neden katledildiği tespit edilmediği belirtildi.

KADINLARI KÜÇÜK DÜŞÜREN SÖYLEM VE YAKLAŞIMLAR KATLİAMLARA DAVET ÇIKARIYOR

Akp faşizminin her fırsatta kadını küçük düşüren benzetme ve söylemleri kadın katliamları için açık adres gösterirken, cezasızlık ve erkek adalet ise cesaret veren konumda oluyor. Kadınları katleden erkekler devletten cesaret alıyor. İstanbul Sözleşmesini savunmayı fahişelik olan değerlendiren iktidara yakın isimler, açık olarak anlaşmayı ve kadınları hedef gösterirken, katil ve tecavüzcü erkeklere sırt çıktığını ortaya koyuyor. Kadınlar olarak bir kez daha söylüyoruz; Sizden korkmuyoruz ve ne olursa olsun direnişimize devam edeceğiz. Ne zindanlarınız, ne de ölüm tehditleriniz bizi yolumuzdan çevirmeyecek.

Sınıflar içine aldığınız kadınlar tek bir ağızdan titretecekler iktidarınızı, ‘Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!’