Amed Direniş Ruhu, Kurdistan’da yankılanmalı

AMED– Amed’in sokakları bugün uzun zamandır özlediği bir görüntü ile buluştu. Halkların Demokratik Partisi’nin Demokrasi Yürüyüşü ile Kurdistan’da genel bir birlik ruhu yaratıldı. Özellikle direnişin başkenti olarak bilinen Amed’te halkın yürüyüşe katılımı ve faşist şef polislerinin engellemelerine karşı oluşan tepki, Amed halkının direnişe şahit olmak devrimin ayak seslerinin yaklaştığını bir kez daha vuruyor düşmanın yüzüne.

Amed düşmanın yüzüne tokat gibi çarptı öyle Osmanlı tokadı falan da değil bildiğin Kürt tokadı!

Aslına bu durumu daha detaylı ele almak istiyorum Amed’in direnişi neden önemlidir ve bu direniş neden Kurdistan halkı için bir moral kaynağı oluyor?

Amed düşmanın üzerinde özel politikalar uyguladığı, Kurdistan’ın asimile ve baskı yolunda seçilen pilot şehirlerden biridir. Gerek şehrin büyüklüğü gerek nüfusun fazlalığı devletin ajan memurlarını rahatça yerleştirebileceği bir konumda olduğu da gerçektir. Buna karşın Amed halkı her zaman özgürlük hareketinin içinde yer almış Kurdistan’ın siyaset merkezi konumunu korumuş politik bir halk gerçekliğini içinde barındırmaktadır.

Demokrasi yürüyüşünde yaşananlara geçeli, öncelikle Amed’in Bismil ilçesinde faşist şef polisinin yürüyüşü engellemelerine karşı HDP’li bir kadının kendini öne atması ve polise karşı tepkisini dile getirmesi ile faşist şef polislerinin saldırması ve arkasındaki kitlenin polisin üstüne gitmesi faşizme verilecek doğru cevabın perspektifi niteliğindedir. Verilmesi gereken tepki verilmiş, atılması gereken adım atmıştır.

Yine aynı şekilde Amed’de toplanan kitlenin tüm baskı ve engellemelere rağmen yürüyüşü büyük bir coşku ve şarkılarla karşılanması, Amed’te direniş tilililerini yükseltmiştir.

Kürt halkı bu moral ve kararlılıkla Kürdistan özgürlük savaşının ve savaşçılarının arkasında olduğunu faşizmin yüzüne bir tokat gibi vurmuştur. Bundan sonra direniş yükseltilmeli Amed Surlarında kızıl bayrak yerini alana kadar direniş zafer kararlılığı ile yükseltilmelidir.

NC//Evrim Andok