Irak’tan Türkiye’ye mıhtıra

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin 10 Ağustos akşamı Federe Kürdistan Bölgesi’nin Hewler (Erbil) kentine bağlı Sidekan kasabasında gerçekleştirdiği SİHA saldırında 2 Irak Sınır Muhafızı subayının hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Irak Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Çağrılan Büyükelçi’ye mıhtıra verildi.

Rudaw TV yayınına katılan Bakanlık Sözcüsü Ahmed Sahaf, “Türkiye’nin dün topraklarımıza düzenlediği apaçık saldırıyı şiddetle kınıyoruz” dedi.

Sahaf, Türkiye’nin eylemlerinin gerginliğin artmasına katkıda bulunduğunu, iyi komşuluk ilkeleri ile uluslararası hukuk ve yasaların açık bir ihlali olduğunu daha önce de belirttiklerini ifade etti.

Sahaf, “Bağdat’taki Türk Büyükelçisini daha önce de iki kez çağırılmış sert protesto notası verilmişti. Bugün üçüncü kez çağırılarak daha sert yazılı bir muhtıra teslim edildi” dedi.

AKAR’IN BAĞDAT ZİYARETİ SALDIRI İLE İPTAL OLDU

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Bağdat’a planlanan ziyaretine de değinen Sahhaf, sözkonusu ziyaretin Sidekan’daki saldırı nedeniyle iptal edildiğini açıkladı.

Irak’ın hala diplomatik seçenekleri ve siyasi çözümü benimsediğinini dile getiren Ahmed Sahaf, “Türkiye’nin provokatif, düşmanca ve tek taraflı girişimlerini azaltmanın yolu da buradan geçiyor” diye konuştu.

Irak’ın Türkiye saldırılarına karşı egemenliğini savunma hakkı ve toprak bütünlüğünü koruma konusunda uluslararası desteğe sahip olduğunu vurgulayan Ahmed Sahaf, Arap ve Batı ülkelerinin de her düzeylerde Irak’ın egemenliğini savunma hakkına sahip olduğuna vurgu yaptığını anımsattı.

‘GÜÇLÜ SEÇENEKLERİMİZ VAR’

“Türkiye’ye karşı hala güçlü seçeneklerimiz var” diyen Sahaf, Irak’ta hala onlarca Türk şirketinin bulunduğunu, 16 milyar dolar olan ticaret hacminin de Türkiye’nin aleyhine olduğunu vurguladı.