ÖZEL – Şehid Sarîna Sarya devrimi ve direnişi seçti

SÜLEYMANİYE – İşgalci Türk devleti yıllardır Kürt halkına karşı Kürdistan’da işgal hareketi, asimilasyon ve katliamlar gerçekleştiriyor. Bu işgal ve hareketlere karşı Kürdistan Özgürlük Gerillaları büyük bir kahramanlık ile direniyor. Türk devleti kendini Kürtlerin yokluğu üzerinde var ediyor ve bunun üzerine Türk devleti işgal harekatını Güney Kürdistan’da sonuç almaya çalışıyor. Kürtleri yok etme planı ve Kürt kazanımlarını ortadan kaldırma ile yine karşımıza çıkıyor. Yalnız büyük destansı direniş sergileyen Özgür Kürdistan Gerillaları bu işgal planlarını boşa çıkarttı.

Bunlardan birisi de Özgür Kürdistan Gerillaları’ndan genç bir kadın savaşçı, bir komutan peşmergenin kızı Şînyar Kawa’dır.

Gerilla Şînyar Kawa, 30 Temmuz 2015 yılında gerilla hareketine katılıyor. Şinyar, işgal güçlerinin Kürdistan’da gerçekleştirilen saldırı ve zulümleri yakından görmüş ve yaşamış. Buna karşı Şînyar, kültür, dil ve toprağını korumayı esas aldı ve küçük yaşına rağmen öncü rol olmuştur. Şehîd Şînyar, Kürt halkı için büyük bir umut oldu, büyük bir kararlılık ve fedai bir ruhla işgalcilere karşı direnişte yerini aldı. Şînyar, Xakûrk direnişinde düşmana karşı gerilla tarzı ve taktikleriyle Önder APO’nun ideolojisiyle derinleşip gerilla hayatını pratikte görev ve sorumluluğunu büyük bir başarıyla yerine getirdi. Şinyar, Güney Kürdistan işgaline karşı baştan sona kadar büyük bir emek verdi. Şehid Şinyar 15 Nisan 1998 yılında Süleymaniye şehrinde doğuyor. Yalnız Şînyar aslen Dûz Xûrmatû’ludur. Dûz Xûrmatû şehri Germiyan bölgesine bağlı bir yerdir. Kürt, Arap ve Türkmenlerden oluşan bir şehir olma özelliğiyle tanınan Dûz Xûrmatû halkları Şîa ve Sunnîler bir arada yaşıyor. Çok renkli kozmopolitik bir şehir olma özelliği taşıyor. Dûz Xûrmatûlu Kürtler yurtsever ve mücadeleci yönüyle biliniyor. Şînyar’ın ailesi direnişte ve Enfal’de payını almıştır. Şînyar’ın babası da küçük yaşta yurdunu, toprağını korumak için direnişteki yerini alıyor ve peşmerge oluyor. Şînyar küçük yaşına rağmen yurt gerçekliğini anlayarak ve PKK’yi, Önder APO’yu tanıyor.

Şînyar’ın babası Kawa Mihyedin, kızının çocukluğunu ve özelliklerini anlatıyor

“Şehid Şînyar 15 Nisan 1998 yılında Süleymaniye’de doğdu. Fakat Dûz Xûrmatûludur. Saddam Rejiminin yıkılışından sonra 2004 yılında Dûz Xûrmatûya döndük. Şinyar ilk okulu ve orta okul ikinci sınıfa kadar Dûz Xûrmatû’da tamamladı. Çocukluğunda çok özel ve ayrı biriydi. Çok çalışkan bir çocuktu. Onunla konuştuğunda adeta büyük, olgun, bilge biriyle konuşuyordun sanki. Okumada birinciydi ve okuduğunu çabucak anlayan biriydi. Birinci sınıfta PKK’yi tanıdı ve sevgisi o zaman başladı. PKK ve Önder APO’yu tanıyan dost ve arkadaşları vardı. Şînyar da böyle tanıdı ve sevdi. Ortaokul 3’üncü sınıfta Dûz Xûrmatû’dan Süleymaniye’ye taşındık. Şînyar, Süleymaniye’ye geldikten sonra arkadaşlarla ilişki geliştirdi. Şînyar 2012 yılında gerilla saflarına katılmak istiyor ama yaşı küçük olduğu için arkadaşlar kabul etmiyor. Buna karşı kendini geliştirdi, örgütledi, eğitti ve 30 Temmuz 2015’te PKK saflarına katılıyor ve gerilla oluyor. Şehid Şînyar evin en büyük çocuğuydu. Ulusal duyguları çok güçlüydü. Şînyar sömürgecilerin kirliliklerine tahammül edemiyordu. Şînyar akrabalarımıza rağmen gerillaya farklı bir sevgisi vardı. Ben şahsen inanmıyordum Şînyar’ın gerillaya katılacağına, çünkü yaşı küçüktü. Ama üçüncü sınıfta gitmeye girişmişti asayiş tarafından geri gönderilmişti ve eve gelmişti. Daha sonra onunla konuştuğumda diyordum sen çocuksun, okulunu bitir. Okumanı istiyorum derdim. Yalnız Şinyar hep Kürt konularıyla uğraşıyordu. PKK’yi çok iyi tanıyordu, kim nedir, kimdir her şeyi araştırıyordu ve biliyordu. Daha çok şehitleri tanıyordu. Özellikle fedai eylem gerçekleştiren eylemlerde şehit olan arkadaşları ele alıyor ve ayrı tutuyordu. Fotoğrafları vardı yanında. Gerillaya çok inanıyordu. Şinyar’ın şehadetiyle akrabalarımızda, çevremizde büyük bir etki yarattı. Çok iyi biliyoruz ki işgalci bir düşman karşısında şehit düşmüştür. Onun için gururluyuz. Başımız diktir. Ben de diyorum keşke birgün ben de dağda Şinyar gibi işgalcilere karşı savaşayım.”

Şehit Şinyar Kawa 29 Mayıs 2019 yılında 4 arkadaşıyla birlikte Xakurkê’de şehitler kervanına katılıyor.
Kod ismi : Sarina Sarya İsim – Soy isim : Şinyar Kawa Doğum yeri : Süleymaniye Anne – Baba : Dîmen – Kawa

Şehadet tarihi ve yeri : 29 Mayıs 2019 / Xakurkê

NC/BAHOZ CUDÎ