KDP‘nin işgale desteği sahada en tehlikeli biçimde görülmeye başlandı

HABER MERKEZİ – Türk Ordusu ve MİT’in Güney Kürdistan topraklarındaki 17 Haziran’da Pençe-Kartal adını verdiğ işgal saldırıları devam ediyor. KDP‘nin işgale desteği  sahada en tehlikeli bir biçimde görülmeye başlandı. Gerilla güçleri karşısında büyük darbeler alan ve ilerleyemeyen işgalci Türk ordusunun giremediği alanlarda mayın temizle ve kendilerine yol açmak için Raif Soru komutasında bir grup peşmergeyi kullandığı ortaya çıktı.

Türk devletinin KDP’nin desteği olmadan Güney Kürdistan’ı işgal edemeyeceğini her gün biraz daha netlik kazanırken Raif Soro komutasında KDP’ye bağlı bir güçle birlikte Orê, Tepe Tange alanlarında gerillanın yerleştirdiği  mayınları temizlediği ve işgalcilere yol açtığı  ortaya çıktı. Haftaninin alanlarında gerillanın yeni taktiği karşısında büyük darbe alan Türk Ordusunun Raif Soro komutasındaki  peşmerge güçlerinden destek aldığı ayrıca birçok gerilla noktasının koordinatlarının yine bu grup tarafından  sahada faaliyetleri yürüten MİT elemanlarına verildiği bilgisine ulaşıldı.

İşgal saldırılarında  korucu çeteler öne sürülüyor

Güney Kürdistan’da gerillanın direnişi karşısında  büyük darbeler alan onlarca asker kaybeden  helikopteri düşürülen Türk ordusu ilerleme sağlayamayınca saldırılarında korucu çeteleri öne sürmeye başladı. Şırnak’tan getirilen işgal bölgesinde bulunan Jirki, Sêgırkê, Bêjehê, Mêrgehê, Hedrisê ve Roboski Korucu çetelerinin maaşlarını 3 katına çıkarak işgal saldırılarına dahil ettiği askerlerin gitmeye korktuğu yerlerde korucu çeteleri öne sürdüğü bilgisine ulaşıldı.

 İşbirlikçi ihanetçilere uyarı

HPG daha önce düşman operasyonlarına öncülük yapan, askeri güçlerin girmek istemediği yerlerde onlar adına yol alan korucu ve kontraları uyarmış işgal operasyonlarına katılmamaları, yürüttükleri kontra faaliyetleri durdurmaları gerektiği belirtilmişti. Yine HPG Heftanin Eyalet Komutanlığı yazılı bir açıklama ile Türk işgal saldırılarına katılan korucuları uyardı.Komutanlık, “Bu operasyona öncülük eden özellikle Bejüh, Mergeh, Hedriş, Kerör köylerinin korucu başlarıdır. Biz bu alçaklara diyoruz ki, yaptıklarınız yanınıza kalmayacaktır. Nasıl ki halkımızın evlerini yaktıysanız, bütün varlığınız bizim için hedeftir” dedi. Ayrıca KCK, 23 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, KDP Türk devletinin PKK’ye yönelik tasfiye saldırılarının meşrulaştırıcısı ve parçası haline geldiğini, Türk devleti KDP’ye PKK’yi tasfiye etme planı sunduğunu, KDP’nin de buna ortak olduğu ve bu planı meşrulaştırmak için Irak’ı da bu tasfiye planının içine katmak istediklerinin ifadesine yer vermiş önemli uyarılarda bulunmuştu.

 Kaynak: Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi