‘Milli Mucize’ kampanyasi milli skandal çıktı
HABER MERKEZİ – Erdoğan, Mayıs ayında İstanbul’dan yola çıkan ve Temmuz ayında göreve başlayan Fatih gemisinin 3 hafta gibi bir sürede sondaj ve testlerini tamamlayarak 320 milyar metreküp gaz bulduğunu açıkladı. İstanbul’dan yola çıkan bu gemi, şantiyeye gelmesi 2 ay sürerken doğalgaz rezervini bulma işini 3 hafta gibi kısa bir sürede gerçekleştirdi.
‘Mucize’
Faşist Erdoğan rejimi geçtiğimiz günlerde bir ‘milli mucize’ duyurmak adına tüm Türk televizyon kanallarında canlı yayınlanan bir gösterisi düzenledi. Günlerce Türkiye ve işgal altındaki Bakur Kürdistan, bu diktatörün hazırladığı ve onun kuklaları tarafından yayılan kesintisiz psikolojik savaş bombardımanına maruz kaldı. “Ulusal mucize” nin nihai ifşası kusursuz bir şekilde tasarlanmıştı. Gerilim oluşturuldu, televizyon kanallarında yüzlerce insanla röportaj yapıldı ve milyonlarca insan bataklıkta sürünen ekonomik durum iyileşeceğiner dair yeniden umut kazandırıldı.
AKP’nin yoğun bir kampanya başlattığı ‘milli mucize’ senaryosu, Erdoğan’ın 8-10 yıllık yatırımın ardından gerçek dışı bir şekilde Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulduğu haberiydi. Ayrıca, sondaj çalışmalarının sadece iki yıl içinde yani yaklaşan seçimler için tam zamanlamayla bitirileceğini iddia etti.
Skandal
Planlanan mucize, sömürülecek daha fazla doğal kaynağın keşfi değildi; üstelik yapılan keşif önemli bir ağırlık taşımıyor çünkü bulunan gaz Türkiye ve Bakurê Kurdistan’nin senelik tuketiminin sadece% 7’sini karşılıyor. Bu kazının yaratacağı çevre, iklim, ve enerji krizlerinin de haddi hesabı olmayacak.
Türkiye sadece 2019 yılında 120 kuyuda 233 bin metre sondaj yaptı ve 10 yılı aşkın süredir çevrelediği denizlerde sondaj yapıyor. Tüm bu sondajlara rağmen Türkiye yılda sadece 405 milyon metreküp gaz üretiyor. Bu üretim, tüketiminin yüzde biri bile değil. Üç haftada bulunan ‘ulusal mucize’ rezervi ise yaklaşık 3 milyar metreküpten oluşuyor. Bu da senelik tüketimin %7sini oluşturur.
Keşifin bu kadar kısa bir sürede yapılması mümkün olsa bile, Türkiye çeşitli ülkelerle 70 milyar metreküp, ihtiyacından 20 milyar metreküp fazla yani karşılayabileceğinden daha fazla gaz almak için anlaşmalar imzaladı. Daha da önemlisi, yapılan anlaşmalar “ya al ya da öde” sözleşmeleridir ve sadece 2019 yılında tüketilmeyen gazın maliyeti 2 milyar dolar. Bu, sözde ‘ulusal mucize’ rezervinden elde edilen kârın, Türkiye tarafından satın alınan fazla gaz kaybını zar zor karşılayacağı anlamına gelir.
Daha da önemlisi Türkiye, gaz boru hatlarını Türkiye’nin her köyüne döşüyor, alışveriş merkezleri gibi çok enerji tüketen yerleri pandemiye rağmen açık tutarak doğalgaz tüketimini artırmaya çalışıyor. Yani sırf tüketim artsın diye enerji verimliliği çalışmalarını geciktiriyor. Tüm girişimlere rağmen gerçek gaz tüketimi beklenen 52,1 milyar metreküp yerine 45,3 milyar metreküp oldu. Bu da 2015’teki tüketim oranlarından daha az bir miktar.
NC/Firaz Dağ