ÖZEL DOSYA – Cenga Heftanîn direnişinin gençlere anlattıkları ve ‘Bi Hev Re Serhildan’ hamlesinde gençlik

HABER MERKEZİ – 2 ayı aşkın bir süredir işgalci Türk devletinin tüm teknik imkanlarıyla saldırıda bulunduğu Heftanîn’de Kürdistan özgürlük gerillasının görkemli direnişi ve Avrupa Kürt gençlik örgütleri TCŞ ve TEKO-JIN’ın 20 Temmuz’da ilanını yaptığı ‘Bi Hev Re Serhildan (Birlikte Başkaldır)’ hamlesini İsviçre’de yaşayan gençlerle konuştuk.

Cenga Heftanîn direnişinin gençlere anlattıkları ve gençliğin kendisini ‘Bi Hev Re Serhildan’ hamlesinde nasıl gördüğünü ajansımız aracılığıyla sizlerle paylaşıyoruz.

Bildiğiniz gibi 2 ayı aşkın bir süredir Türk devletinin Heftanîn’de işgal ve soykırım saldırılarına karşı gerillanın büyük bir direnişi var. Bu direniş hakkında ne düşünüyorsunuz?

recep-300x169-2663712Recep: Elbette faşist TC her zamanki gibi Kürt halkı üzerindeki soykırım politikalarını yoğunlaştırmaya çalışıyor. Gitgide artan saldırılar, son olarak Heftanîn’de son noktaya ulaştı. Bütün tekniki imkanlarını kullanmasına rağmen gerillanın görkemli bir direnişi var. 15 Ağustos’ta Eruh’tan başlayan ilk kurşundan bu güne kadar 36 yıldır soluksuz bir şekilde tecrübe edilen gerilla, yeni taktikleriyle Heftanîn’de de faşist TC karşısında çok büyük bir direniş sergiliyor. Onca teknik imkanlarına rağmen, SİHA’lar, tanklar, adını bile duymadığımız yeni silahları söylemesine rağmen, gerilla büyük bir teknik ve stratejiyle orada büyük bir direniş ortaya koyuyor ve TC’ye ağır kayıplar veriyor. Cenga Heftanîn, ikinci bir ZAP hatta belki de Heftanîn ismiyle çok daha öne çıkacak bir direnişle yarın öbür gün bütün dünyada yankı yapabilir halkımız adına.

yunus-300x169-2949078Yunus: 2 aydır büyük bir direniş yaşanıyor Heftanîn’de. Gerçekten göğüs göğüse verilen bir mücadele var. Bu mücadelede birçok arkadaş da yaşamını yitirdi, şehit düştü. Benim de tanıdığım bir arkadaş vardı, Memyan Koçer. Ülkede birbirimizi tanımıştık. Birlikte mücadele de yürütmüştük. Arkadaşın mücadelesinden de ne kadar görkemli ve önemli bir direniş yaşandığını anlayabiliyoruz. Türk devletinin bu son saldırı konseptiyle amacı Kürt katliamını gerçekleştirmek. Kürt direnişini, Kürt Özgürlük Hareketini bitirmek ve bununla beraber tüm Kürtleri köle kapsamına almaktır. Belki bu dile getirilmiyor ama pratikte uygulanan budur. Büyük bir direniş yaratılmış. Bugün zaten 15 Ağustos direnişinin yıldönümüdür. Düşmana sıkılan ilk kurşunun yıldönümdür. Aslında köleciliğe sıkılmış ilk kurşundur. Bunun için de Türk devleti yeniden Kürtleri bir soykırımla kölesi haline getirmek istiyor. Bundan dolayı da her alanda Heftanîn direnişini anlatmak lazım, Avrupa’da veya Kürdistan’da olsun. Her yerde tüm Kürt gençlerinin bu hamleyi sahiplenmesi ve yayması lazım.

muhammed-300x169-4854159Muhammed: Kürdistan’ın Serhad bölgesindenim. Şu an İsviçre’de yaşıyorum. Öncelikle şunları belirtebiliriz. Türkiye tıkanmış Ortadoğu ve dünya siyasetini Kürt halkının kazanımlarına saldırarak meşrulaştırmaya çalışıyor. Dün Serêkanîye ve Efrîn’e saldırarak kendisini meşrulaştırmak isterken bugün ise Heftanîn’e saldırarak bitmiş siyasetini tekrardan diriltmeye çalışıyor. Şunu belirtebiliriz: Dün Zap’ta nasıl yenildiyse, bugün Heftanîn’de de yenilecek. Gerillaya, Kürt halkının direnişine karşı hiçbir şansı yoktur Türk devletinin.

c4b0brahim-300x169-4532642

İbrahim: Avrupa gençliği olarak Heftanîn direnişini ve Kürt Devrim Hareketi’nin eylemlerini selamlıyoruz. Gençlik olarak elimizden geldiğince tüm Avrupa sokaklarında, tüm eylemlerimizi güçlü ve gençlik yaklaşımıyla sürüdüreceğiz.

Peki sizin de bildiğiniz gibi Avrupa Kürt gençlik hareketleri Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Jinên Ciwan ên Têkoşer yeni bir hamle başlattı: Bi Hev Re Serhildan. Siz Kürt genci olarak bu hamleyi nasıl değerlendiriyorsunuz, kendinizi bu hamlenin neresinde görüyorsunuz? Ve son olarak gençlere mesajınız nedir?

Recep: ‘Bi Hev Re Serhildan’ hamlesi ile Avrupa’ya yeni gelmiş veya burada doğmuş gençler olarak bizim üzerimize düşen büyük görevler var. Toplum olarak büyük bir savaş içerisindeyiz. Aslında Kürdistan’da süren savaşta bizim de görev ve sorumluluklarımız var. Bu savaş sadece halkın, gerilla kısmında değil ya da sadece Amed’de, Heftanîn’de, Rojava’da değil, bu savaşı Kürtlerin her yerde yüreğinde hissetmesi lazım. Bu hissiyat ve sahiplenmeyle ‘Bi Hev Re Serhildan’ hamlesini geliştirmeli gençler. Biz gençlik olarak bu hamleye sahip çıkıp, Kürdistan’daki tüm baskılara karşı direnişimizi arttırmalıyız. Yineliyorum, kesinlikle ve kesinlikle Kürdistan’daki direnişi sahiplenmeliyiz. Bulunduğumuz her alanda, sokakta, her şehir ve ülkede, her nerede olursak olalım, dağda şehirde farketmeksizin direnişimizi yükseltmeliyiz. Bir arada örgütlü bir şekilde mücadelemize devam etmeliyiz.

Muhammed: Kürdistan gençliği, bu tür tarihsel hamleleri daha önce de başlatmıştır. Ve bu hamleler ile Kürdistan devrimine büyük katkılarda bulunmuştur. Ben kendimi bu hamlenin tam kalbinde buluyorum. Böylesi hamleler ile Kürdistan halkını ve gençliğini özgürleştirebiliriz.

Yunus: Bu hamle bir çok alanda selamlandı. Ancak bu yeterli değil. Daha çok anlatılması, herkese ulaşılması lazım. Sadece Kürt gençlerine de değil, biraz Avrupa toplumuna da anlatılması lazım. Bu son dönemde George Floyd’un Amerika’da öldürülmesi sonrası nasıl ki bütün dünya bir kişi için ayağa kalktıysa bugün Heftanîn’de Kürtler karşı yapılmak istenen soykırıma karşı da aslında bütün dünya ayağa kaldırılabilinir. Bu imkanımız var ve biz bunu başarabiliriz. Sadece önemli olan; biz kendimizi bu hamleye katarsak, kendi çevremizi de bu hamleye katabiliriz. Mesela bu Avrupa’da yapılan Klima Streik (İklim Eylemleri), Frauen Streik (Kadın Grevleri) eylemleri ve birçok gençlik hareketi eylemler düzenliyor. Onların eylemlerine katılabilinir, onları da hamleye katarak büyük bir direniş yaratılabilir. Bu hamleyle bütün Avrupa’da Heftanîn’deki görkemli direnişi duyurabiliriz. Sadece önemli olan bunu düşünmek ve pratikleştirmektir.

Kendini Kürt, yurtsever, sosyalist, demokrat, ekolojist olarak gören bütün gençlere mesajım şudur: Bu hamleye sahip çıkalım. Türk devletinin Kürt halkına yönelik devreye koyduğu soykırım konseptine karşı ayaklanma zamanıdır. 21.yy’da bütün gücüyle sadece Kürt halkını bastırmaya ve asimile etmeye çalışıyor. Bunun için de Kürt gençleri olarak bu yok oluşa karşı hepimizin ‘Bi Hev Re Serhildan’ hamlesi ve Cenga Heftanîn direnişi etrafında buluşup, ayağa kalkma zamanıdır.

İbrahim: Bildiğiniz gibi 3 aya yakın bir süredir bu hamleyi başlattık, Avrupa’nın tüm alanlarında Kürdistan’a cevap olabilmek için. Hamlenin içeriğini dolu dolu yapmak istiyoruz. İsminden de anlaşılacağı gibi birleşik bir halde, gençlik tarzında ve yol yöntemiyle katılmak istiyoruz. Bunun yanında tüm Avrupa’da da eylemlerimiz sürecek.

Avrupa’daki gençlere çağrım şudur: Herkes güçlü bir şekilde bu eylemlerimize katılmalıdır. Çünkü bu dava, biz tüm Kürt halkının davasıdır. Gençlik olarak da katılmak istiyoruz.