Binler Sakine Cansız Kadın Festivali’nde buluştu

ZÜRİH – “Kadın Mücadelesiyle Kadın Yüzyılına” şiarıyla bu sene 7’ncisi düzenlenen Sakine Cansız Festivali İsviçre’nin Zürih kentinde binlerin katılımıyla yapıldı.

Sakine Cansız şahsında tüm dünya devrim mücadelesinde şehit düşenler anısına yapılan saygı duruşu sonrası, festivalin örgütleyicisi olan İsviçre Kürt Kadın Hareketi adına yapılan konuşma ile festival başladı.

Saat 12’de başlayan festivalde İsviçre’nin birçok şehri ve farklı Avrupa ülkelerinden de insanlar katılım gösterdi. Sıcak hava ve koronavirüsü salgınına rağmen yoğun katılımın gözlendiği festivalde ilk olarak Tamilli dans grubu (Shatvika Natanaalayam ) sahne aldı. Grubun danslarının sonunda sahnede PKK bayrağı açması uzun süre alkış ve sloganlarla karşılık buldu. Sırasıyla daha sonra TEV-ÇAND govend grubu, Lale Koçgün, Lizaard and the Deer, Destar Korosu, Nûarîn, Meral Alkan ve Sîlbûs û Tarî grupları aldı.

Müzik dinletisinin yanı sıra Kürdistan kültürünün tanıtıldığı çadırlar, Kürdistan’daki tarihi bölgelerin minyatürünün yer aldığı alan, dengbêj çadırı ve yöresel elbiselerin sergilendiği çadırlar büyük ilgi görürken çok sayıda enternasyonalist ve sosyalist kurumlar da festivalde standlar açtı.

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Têkoşer (TEKO-JIN) aktivisti gençlerin festivale yoğun katılımı dikkat çekti.

Festivalde sık sık Halklar Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Cenga Heftanîn direnişine dönük de sloganlar atılırken, festival alanında da hazırlanan pankart ve asılan bayraklar ile Türk sömürgeciliği ve kadın cinayetlerine dikkat çekildi.

Festivalde çocuklar için de yüz boyama ve farklı kimi aktiviteler yapıldı.

Büyük bir coşkunun olduğu festival dolu dolu programıyla saat 18’de sona erdi.