Güvenlik-Han Tepesi Baskın Eylemi – 3

HABER MERKEZİ – Eylemde yapılan planlama yüzde yetmiş seksen başarıyla uygulandı. Çokça tartışılmasına rağmen geri çekilmede bazı hatalar ve yetersizlikler yaşandı. Şervan arkadaş ayağından yaralanmıştı. Arkadaşlar içerisinde sevilen, sayılan emekçi bir arkadaştı. Arkadaşlar Şervan arkadaşı getirmek için ağır hareket ederek, duygusal yaklaşım içerisine girdiler. Durmamaları gereken yerde duruyorlar ve ağır hareket ediyorlar. Arkadaşın yarasından dolayı duygusal tutumlara giriyorlar. Bundan dolayı fazla uzaklaşamıyor ve koordinede zamanında bilgilendirilmiyor. Eylemden sonraki gün akşama doğru yaşanan çatışmalarda Şervan arkadaşı getirmeye çalışan Rojbin ve Pılıng arkadaşlar şehit düşüyorlar. Şervan arkadaşın zaten yarası ağır olduğundan kaynaklı iki gün sonra şehit düştü. Özellikle Rojbin ve Pılıng arkadaşların şehadetleri yersiz, haketmediğimiz ve tümüyle bizim hatalarımızdan kaynaklandı. Baskın eylemi ve ardından iki gün yaşanan çatışmalarda toplam dört arkadaş şehit düştü,iki arkadaşta hafif yaralandı. Özellikle geri çekilmede yaşanan hususlar üzerinde çeşitli toplantılarda durulup eleştiri ve özeleştirisi verildi.

Baskın eylemiylen paralel kordineli bir şekilde eylemin başladığı saatlerde Sere Seve topçu taburu,Eriş topçu taburu,Bilican askeri üssü,Güvenlik askeri üssüde birçok koldan vurulup yoğun ateş altına alındı.Yaklaşık bir saat devam etti. Düşman şoke oldu ne olduğunu saatlerce anlayamadı. Çünkü 5 merkeze aynı anda saldırılar yapılmıştı.Sabahla birlikte durumu anlamaya başlayıp teknik kullanmaya başladılar. Sabah saat 4.30 da düşman kobralar eşliğinde tepenin yakınlarında indirme yapmaya çalıştı. İndirme yapmaya çalışan helikopterin içinde Hakkari tümen komutanı Gürbüz Kaya vardı. Arkadaşlar 4 koldan indirme yapmaya çalışan helikopterleri ve kobraları etkili bir biçimde vurmaya başladı. Kobralar vurulan tepenin hizasına dahi giremedi,helikopterlerde indirme yapamadı.

Akşama kadar ölü ve yaralılarını almaya gelen tüm helikopterler vuruldu düşman askeri araçlarla cenazelerini taşımak zorunda bırakıldı. Yapılan tüm müdahale girişimleri arkadaşlar tarafından püskürtülüp darbelenerek boşa çıkarıldı. İndirme yapmaya çalışan skoski helikopterlerden biri ağır darbe aldı saatlerce yerinde kalmak zorunda kaldı.

Heron iddalarına gelince ise idda edildiği gibi keşif uçağı eylemden önce gelmedi eylem başladıktan yarım saat sonra baskın yapılan tepenin üzerine yani eylem alanına geldi. Hava aydılanıncada Türk yapımı keşif uçağı Bayraktar da geldi. Arkadaşlar bayraktarı vurdu buda darbe alarak çatışma alanından uzaklaştı. Heron ise çatışma alanında kaldı. Eylemi canlı olarak başta Genel kurmay merkezi olmak üzere 32 merkezden izlendiği söyleniyor,olabilir? Heron görüntüleri kordinatları vererek merkeze göndermiş olabilir. Heron görüntü aldı peki hangi merkez müdahale edecekti? Müdahale edecek bütün taburlar yoğun ateş altında değilmiydi? Sabahla beraber yaptıkları hava ve karadan  müdahaleleri kırılarak püskürtüldü.Arkadaşlar helikopterlerin indirme yapmasını engellediler. Karadan araçlarla eylem alanının uzağına gelmek zorunda kaldılar. Yapılan müdahaleler kırıldı. Sabahla savunma yerine, vurulan tepeye kaç koldan asker gelmeye çalıştı.Bunların tümü arkadaşlar tarafından vuruldu,kaçmak zorunda kaldılar. Sabahtan akşama kadar düşman tepede cenazelerini çekmeye çalıştı.Arkadaşlar buna müsaade etmedi.Ancak akşama doğru çekebildiler.Gerçeklerin görünmesi gerekiyor.Akşama kadar yer yer çatışmalar devam etti.Çatışmalar esnasında iki gün boyunca savaş uçakları eylem ve çatışma alanını bombaladı.Öğlene doğru Çukurca başta olmak üzere tüm merkezler eylem alanına top atışlarıyla müdahale etti.Topların sayısını net olarak bilmiyorum.Ama binlerce top atıldı.Arazinin her tarafı alev aldı.Diyorum ki keşke toprağın ,taşların,ağaçların dili olupta kendilerini anlatabilseler.Yoğun teknik kullanıldı.Ancak alnan tedbirler sonucu hepsi boşa çıkarıldı.Uçak,kobra,top atışları iki gün boyunca sürdü, tek bir arkadaş yaralanmadı.Güçlerimizin aldığı tedbirler sonuçu saldırılar boşa çıkarıldı.

Sonuç olarak eylem planlandığı gibi başarılı oldu,Hedeflenen gerçekleşti,tepe düşürüldü,düşmana ağır darbeler vuruldu,özel komando bölüğü darmadağın edildi.Eylemde Ş.Şervan, Ş. Rojbin,Ş.Avareş,Ş.Pılıng arkadaşlar başta olmak üzere katılan tüm arkadaşlar fedai ruhla ve karalılıkla mücadele ettiler.Eylemde fazla rol oynayan, Katkı sunan şehit yoldaşlardı.Geri çekilmede yaşanan iki şahadet bizim hatalarımızdan, yetersizlerimizden kaynaklandı.Özel savaş medyasının eylemin sonuçlarına ilişkin yaptığı spekülasyonlar doğru değildi Kayıplarını gizlediler.Genelkurmayın ve medyanın şunu kabul etmesi lazım Gerillanın ulaştığı eylem düzeyini görmeleri, yapılan tüm müdahelelerin boşa çakarıldığını, kırıldığını itiraf etmeleri gerekiyor. Profesyonel, özel eğitimli komando gücüde olursa, Gerillanın bunları kırma,dağıtma güçü vardır.Bu gerçek onlarca defa açığa çıktığı gibi Hantepe eylemindede birkez daha ıspatlandı. Hakikat bu, bunu tersyüz ederek başarılı eylemleri farklı spekülasyonlarla çarpıtmak, kamuoyunu kandırmaktır.Gerillanın taktikte derinleştiğini,teknik hakimiyetinin geliştiğini ve prefesyonel düzeye ulaştığını birçok eylemde olduğu gibi bu eylemdede ıspatladı.

Genelkurmay eylemden birkaç sonra eyleme ilişkin şöyle bir açıklama yaptı,’’Hava şartları uygun olmadığından müdahale edemedik’’dedi.Şimdi yazın ortasında,temmuzun kavuruçu sıçaklığında şartlar nasıl uygun değildir? Yağmur yok,kar yok, rüzgar yok hava şartları nasıl uygun değil.Açıklama doğru değil,Hava şartları uygundu. Havadan ve karadan yapılan tüm müdahaleler güçlerimiz tarafından kırılıp püskürtüldü. Bu gerçeğin görülüp kabul edilmesi gerekir. Eylemin   gerçekleşme zemini,gelişimi,sonuçları ve ardından yaşananlar bu şekilde İfade edebiliriz.

Eylem şehit yoldaşlarımızın anısına,halkımızın intikam çağrılarına bir nebzede olsa cevap oldu.Eylemin başarılmasında öncü düzeyinde rol oynayan şehit arkadaşlar oldu.Eylemin hazırlık aşamasından pratiğine kadar bu arkadaşların azmi,kararlılığı,başarma arzusu belirleyici oldu.Bunu fedai bir  ruhla, keskin vuruş tarzıyla gösterdiler.Düşmanı tarumar ettiler. Eyleme katılan diğer arkadaşların çabaları,kararlı duruşlarıda sonuç alınmasında etkili oldu.Sonuçta eylemde 37 asker öldürüldü, birçok asker yaralandı, helikopter darbe aldı, çok sayıda silah imha edildi ve çok sayıda silah getirildi.Diğer vurulan merkezlerdede kayıplar oldu.Eylem taktiksel olarak başarılı oldu.Keskin vuruş tarzı, APO’cu ruhla hedef düşürüldü.

Tüm bunlardan sonuç olarak şunu belirtmek mümkün;Düşman hedefi ne kadar teknik donanıma ve tahaküme dayanırsa dayansın,ne kadar özel eğitmli güçte olsa Apocu ruh ve keskin vuruş tarzıyla düşürülemiyecek düşman hedefi yoktur.Bunu Ş.Şervan,Rojbin,Pılıng ve Avareş arkadaşlar duruşları inançları ve eylemleriyle net bir şekilde ıspatladılar. Han tepesi eyleminde şehit düşen yoldaşlar şahsında 1 Haziran hamlesinden bu yana şehit düşen yoldaşları saygıyla anıyor,kahramanlıkları önünde eğiliyor,Mücadeleyi yükseltme ve zafere ulaştırma sözünü yineliyoruz.

Azat Siser

Güvenlik-Han Tepesi Baskın Eylemi – 1

Güvenlik-Han Tepesi Baskın Eylemi – 2